LOKAAL HOUT

In mijn ontwerpen gebruik ik vrijwel alleen hout dat vanwege leeftijd, situatie of ziekte gerooid moest worden. Ik vind het belangrijk om te werken met hout dat op deze manier verkregen is, dat er geen gezonde bomen worden geveld voor mijn meubels, objecten en interieurs.

Leeftijd
Als de boom aan het einde van zijn natuurlijke levenscyclus komt worden ze vaak enorm dik en zijn ze heel kwestbaar voor omwaaien. Dan wordt er in het huidige bosbouwbeleid de keuze gemaakt om deze bomen weg te halen.

Van productiehout naar een duurzaam bosbeheer, daar zijn nog heel veel stappen in te zetten. Wil je er meer over weten lees dan het boek “Het verborgen leven van bomen” van Peter Wohlleben of bekijk de filmversie “the hidden life of trees”.

Situatie
Bomen kunnen ook gerooid worden omdat de situatie daarom vraagt. Het kan zijn dat gemeentes of projectontwikkelaars een weg of een gebouw aan gaan leggen op de plek waar ze staan, of dat er leidingen of rioleringen moeten worden aangepast waardoor de boom niet kan blijven staan.

Bij particulieren komt het ook voor dat een boom zo groot is geworden dat hij te dicht bij het huis komt of dat hij overlast geeft en een mogelijk gevaar vormt bij storm.

Wat mensen helaas vaak niet weten is dat als je er op tijd bij bent je door middel van goed snoeien en andere maatregelen een boom veel langer kunt behouden. Ik werk graag met Bruggenwert Boomverzorging.

Ziekte
Als een boom in een vroegtijdig stadium van ziekte gerooid wordt, dan is er nog veel hout wat gezond is en dus gebruikt kan worden. Zo was er bijvoorbeeld een iep in het Wilhelminapark in Tilburg die de iepenziekte kreeg. Dit is een aantasting die wordt veroorzaakt door kevers waarbij de boom zijn sapstroom afsluit en sterft. Dit heeft echter geen enkele invloed op de kwaliteit van het hout.